رانندگی حرفهای، چیزی بیش از حرکات مارپیچ در خیابان و سبقتهای جنونآمیز بین سایر خودروها است. راننده حرفهایبودن، به معنی ایجاد خطر برای دیگران نیست. حتی قهرمانان مسابقات رانندگی نیز، تواناییهای خود را در خیابان به نمایش نمیگذارند. مربیان هنر رانندگی، حرفهایبودن را نحوه کنترل خودرو حین بروز شرایط بحرانی تعریف میکنند؛ شرایطی که اغلب افراد در مواجهه با آن، دچار تصمیمگیری نامناسب میشوند.
هنگام پنچری چه اتفاقی میافتد؟
هوای درون لاستیکها، با فشاری حدود 30 تا 33 واحد psi فشرده شده است. برای درک این حجم از فشردگی هوا، کافی است سوزن روی Valve لاستیک یا همان شیر ورود و خروج هوا را برای مدتی کوتاه رو به پایین نگه دارید تا صدا و میزان باد خروجی را احساس کنید. این در حالی است که لاستیک در دمای معمولی قرار دارد و خودرو نیز در حالت ساکن است. وقتی لاستیکها در حال چرخش باشند، به دلیل جنبش و اصطکاک مولکولی، هوای درون لاستیک منبسط میشود. بنابراین، با سوراخشدن یا ترکیدن ناگهانی لاستیک، ناگهان حجم بیشتری از هوای درون آن از دست میرود. این اتفاق بیشتر و پیش از هرچیز، روی هندلینگ و فرمانپذیری خودرو تأثیر میگذارد.
اگر این اتفاق برای شما رخ داده باشد، شاهد بودهاید که خودرو چگونه دیوانهوار و بدون هیچگونه کنترلی به یک سمت کشیده میشود یا با حرکات مواج، فرمان را از دست شما خارج میکند. با اینکه تردیدی نیست، پنچرشدن لاستیک در زمان رانندگی آن هم با سرعت بالا چقدر ترسناک است؛ ولی در ادامه، شما را با تکنیکهایی آشنایی میکنیم که احتمالاً کمککننده است.
مثل همیشه خودتان را کنترل کنید
همواره در همه آموزشهای مربوط به شرایط بحرانی، اولین چیزی که گفته میشود، حفظ خونسردی است. این فقط یک جمله کلیشهای نیست. درواقع، اگر شما نتوانید به صورت نسبی روی روان خود تسلط داشته باشید، نمیتوانید مراحل بعدی را بهدرستی انجام دهید. سعی کنید به خودتان بقبولانید که از پس این اتفاق برمیآیید. این را که مطمئن باشید حتماً تصادف خواهید کرد یا خودرو واژگون خواهد شد، از ذهنتان پاک کنید.
محکم باشید
تکانهای شدید و اعوجاج در سرتاسر بدنه خودرو، در این شرایط کاملاً طبیعی است. منحرفشدن از مسیر اصلی، اولین اتفاق فیزیکی برای خودروی پرسرعتی است که لاستیک آن سوراخ میشود. سعی کنید سر جای خود محکم باشید تا نیروهای جانبی شما را به اطراف پرتاب نکنند. برای این کار، فرمان را محکم و با دو دست بگیرید.