دلایل اهمیت آموزش رانندگی در شب، گاهی اوقات، مهارت در رانندگی چیزی بیش از نیمکلاچگرفتن در سربالایی و پارک دوبل است. رانندگان حرفهای در شرایط نامتعارف، تکنیکهای خاصی را برای افراد معمولی توصیه میکنند؛ تکنیکهایی ساده ولی گاهی اوقات حیاتی که میتوانند نقش تعیینکنندهای را در جلوگیری از بروز حوادث ناگوار ایفا کنند. در این مطلب، قصد داریم شرایط رانندگی در شب را از زبان رانندگان حرفهای به شما مخاطبین عزیز ارائه دهیم.
بررسیهای علمی نشان میدهد که به طور تقریبی، میدان دید انسان ۵۵ درجه بالای افق، ۷۰ درجه زیر افق، ۹۰ درجه به سمت چپ و ۹۰ درجه به سمت راست است؛ اما این در حالی است که تنها بخش محدودی از دید انسان امکان دیدن دقیق را میدهد. شاید جالب باشد بدانید این محدوده، شامل یک مخروط حدود ۲ تا ۴ درجه از نقطه کانونی است. مطالعات نشان میدهد در زمان رانندگی، تعداد زیادی از اهداف هنگامی شناسایی میشوند که در فاصله ۱۰ تا ۱۵ درجه از نقطه کانونی باشند. حتی در مواردی که اشیا آشکار باشند، تشخیص آنها در زاویهای بیش از ۳۰ درجه بهندرت اتفاق میافتد.
این توضیحات علمی، از آن جهت اهمیت پیدا میکند که طراحان علائم راهنمایی و رانندگی و حتی سازندگان خودروها، این محدودیتهای بینایی را بیاندازه در پروژههای خود دخیل میکنند؛ اما چیزی که در این میان اغلب فراموش میشود، این است که اعداد و ارقام گفتهشده، مربوط به میدان دید در شرایط نوری استاندارد است؛ به عبارت دیگر، در صورت وجود عیوب انکساری در چشمان راننده یا حتی کاهش دید به دلیل کمبود نور محیطی، فاکتورهای فوق مستقیماً دستخوش تغییر میشوند.
دلایل اهمیت آموزش رانندگی در شب
کاهش میدان دید راننده به دلیل تاریکی شب، یکی از اصلیترین دلایل تصادفات رانندگی در واپسین ساعات روز است. تصور کنید وقتی نور کافی برای مشاهده فضای جلوی خودرو فراهم نباشد، دیگر نمیتوان امیدی به تمرکز روی میدان دید جانبی و پشت خودرو داشت. البته اوضاع آنقدر هم که به نظر میرسد، بد نیست. روشنایی جادهها، چراغ خودروها و البته علائم هشداردهنده، تا حد بسیاری از این مشکلات کاستهاند.
با تمامی این مسائل، کارشناسان و رانندگان حرفهای، تاریکبودن را تنها دلیل نیاز به کسب مهارت در رانندگی شبهنگام تلقی نمیکنند. یکی از نکات مهمی که رانندگان باید در این شرایط با آن روبهرو شوند، ساعت بیولوژیکی بدن است؛ ساعتی که بهصورت خودکار بخشی از فعالیت و هوشیاری ذهنی را با آغاز غروب کاهش میدهد؛ امری که میتواند در تشخیص موانع و سرعت تصمیمگیری، تأثیرگذار باشد.