آشنایی با سیستم تهویه مطبوع خودرو و تاریخچه آن، یکی از تجهیزات رفاهی مهم هر خودرو، سیستم تهویه مطبوع آن است. تصور خودرویی بیکولر در روزهای گرم تابستان و شلوغی شهرها، شبیه کابوسی ترسناک است. سیستم تهویه و کولر خودرو، برای افرادی که بهصورت مرتب و روزانه برای جابهجایی به محل کار و غیره از خودرو استفاده میکنند، اهمیت بسیار زیادی دارد و تحمل شرایط سخت و ترافیک را برای راننده و سرنشینان خودرو، آسانتر میکند. در ادامه این مقاله با ما باشید تا با بررسی روشهای نگهداری صحیح از سیستم تهویه مطبوع ، اجزای سیستم تهویه مطبوع خودرو و نحوه کار آن را باهم مرور کنیم.
سیستم تهویه مطبوع خودرو
سیستم تهویه مطبوع خودرو چیزی بیشتر از یک کولر یا بخاری است. این سیستم به رانندگان اجازه میدهد تا هوای داخل کابین خودرو را بر اساس نیاز خود و دمای هوای بیرون تنظیم کنند. سیستم تهویه مطبوع در حقیقت، بدون درگیر کردن کولر یا بخاری، طی فرایندی، دمای مطلوب و متناسب کابین را تأمین میکند. این وضعیت را میشود به حالتی مثل پنکه تشبیه کرد که در موارد پیشرفته این سیستم حتی توانایی تأمین رطوبت موردنیاز را نیز دارد.
در حال حاضر سیستم تهویه مطبوع بخش مهمی از امکانات رفاهی خودرو را تشکیل میدهد و اکثر خودروهای استاندارد، بهنوعی دارای سیستم تهویه هستند. بار دیگر لازم به یادآوری است که سیستم تهویه مطبوع، با کولر خودرو تفاوت دارد. خودروهایی مجهز به سیستم تهویه هوای اتوماتیک، اغلب قیمت بالاتری نسب به سایر خودروها دارند.
تاریخچه سیستم تهویه مطبوع خودرو
سیستم تهویه مطبوع خودرو در سال 1939 و توسط مخترعان آمریکایی به صنعت خودرو معرفی شد و شرکت خودروسازی پکارد، اولین خودروهای مجهز به سیستم تهویه مطبوع را روانه باز کرد. شیوه کار این سیستمهای تهویه مطبوع اولیه بسیار ساده بود و اثری از ترموستات در آنها دیده نمیشد. پس از باز شدن پای سیستم تهویه مطبوع به صنعت خودروسازی، شرکتهای بیشتری به فکر استفاده از این سیستم افتادند تا جایی که در اوایل دهه 70 میلادی، تقریباً 50 درصد خودروهای تولیدی دارای سیستم تهویه هوا بودند.
بعد از گذشت چندید دهه و در پی ممنوعیت استفاده از گاز R-12 و CFC-12 با نام تجاری فریون به دلیل اثر مخرب بر روی لایهی اوزون، نسل جدید سیستمهای تهویه موسوم به R-134a یا HFC-134a به بازار معرفی شدند. سیستم تهویه مطبوع خودرو، یکی از تجهیزات تاریخساز صنعت خودرو محسوب میشود.
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
مکانیزم سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، دقیقاً شبیه کولر خودرو است؛ با این تفاوت که دمای موردنظر کابین را بهصورت دستی با خاموش و روشنکردن کولر تنظیم نمیکند. این سیستم متناسب با عدد تنظیمشده، با اندازهگیری دمای هوای خروجی و ارسال آن به کنترلر ورودی، دمای کابین را ثابت نگه میدارد.
در سیستم تهویه مطبوع بسیار پیشرفته، میزان گرمای ورودی به کابین توسط سنسورهای خورشیدی تعبیهشده روی داشبورد خودرو اندازهگیری میشود و بهصورت خودکار با تنظیم شرایط، مانع از احساس تغییر دما توسط سرنشینان خودرو میشود. امروزه اگرچه اکثر خودروها مجهز به کولر هستند، اما سیستم تهویه خودکار بهنوعی آپشن محسوب میشود. البته خودروی مدرنی نیز پیدا نمیشود که از این آپشن بیبهره باشد.
با ما همراه باشید تا در مقاله سیستم تهویه مطبوع خودرو از چه بخش هایی تشکیل می شود؟، شما را با اجزا و بخش های مختلف سیستم تهویه خودرو آشنا کنیم.